-
Show this post
dzień dobry. mam pytanie. zacząłem kolekcjonować winyle w styczniu i w sklepie sprzedawca polecił mi płyn do czyszczenia igły razem ze szczoteczką (Thorens). wziąłem, ale dalej nie jestem pewien czy to jest dobre. mój sposób czyszczenia za pomocą tego płynu to:
1. posmarowanie szczotki płynem (jedna warstwa)
2. wyczyszczenie igły szczoteczką z płynem
3. podmuchanie.
jeżeli ktoś zna się bardziej na tym i ma lepsze rozwiązania, to bym poprosił o odpowiedź na tego posta.
pozdrawiam, djmelmax -
Show this post
wystarczy! -
Show this post
Polecam: https://www.winyle.pl/szczotki-do-igly/7167-zel-do-czyszczenia-igly-dynavox-nrg30-4250019133831.html.
Uważaj na podróby, których jest sporo w internecie! -
Show this post
ExNM
Polecam: https://www.winyle.pl/szczotki-do-igly/7167-zel-do-czyszczenia-igly-dynavox-nrg30-4250019133831.html.
Uważaj na podróby, których jest sporo w internecie!
pokazuje mi że strona jest niedostępna :/ -
djmelmax edited 9 months ago
i podobno czyszczenie igły żelami zostawia ślad (tak słyszałem) -
Show this post
Jeżeli igła jest zabrudzona delikatnie to przedmuchanie, jeżeli bardziej - to czyszczenie szczoteczką z koziego włosia (czy inną) na sucho, zawsze w kierunku do siebie. Jeżeli brudna bardzo (zaschnięty brud) - to wtedy szczoteczka na mokro, z dedykowanego zestawu.
Najlepiej nie dopuszczać do dużego zabrudzenia i ograniczyć się do przedmuchania, ale wiadomo, że czasami jest za późno. -
Show this post
jacfud
Jeżeli igła jest zabrudzona delikatnie to przedmuchanie, jeżeli bardziej - to czyszczenie szczoteczką z koziego włosia (czy inną) na sucho, zawsze w kierunku do siebie. Jeżeli brudna bardzo (zaschnięty brud) - to wtedy szczoteczka na mokro, z dedykowanego zestawu.
Najlepiej nie dopuszczać do dużego zabrudzenia i ograniczyć się do przedmuchania, ale wiadomo, że czasami jest za późno.
a ja czyszczę codziennie na mokro 😅
ale teraz będę się stosować do tego co powiedziałeś -
Show this post
Witam, może to, co powiem dla niektórych okaże się profanacją ale kiedyś wyczytałem, że do czyszczenia igły idealnie nadaje się... tzw, "Magic Sponge" (dostepna w niemal każdym większym markecie pod różnymi nazwami za przysłowiowe grosze). No i postanowiłem spróbować,..To było kilka lat temu, a do dzisiaj używam tego sposobu i jestem zadowolony. Wystarczy postawić igłe na gąbce i po robocie:) Oczywiście przed każdym odtworzeniem płyty- obowiązkowe odkurzenie za pomocą miękkiego pędzelka do... makijażu:)) Pozdrawiam. -
Show this post
Wszyscy się ze mnie smieją do okoła, bo ja używam pędzla z karbonowym włosiem. Ale tak, na prawdę, to są specjalne szczoteczki do igieł. Zresztą, koledzy już tu wymieniali. -
Show this post
Mi od płynu z tonara plastik pęka 😆 W jednym wkładka, w drugim igła. -
Show this post
jacfud
Najlepiej nie dopuszczać do dużego zabrudzenia i ograniczyć się do przedmuchania, ale wiadomo, że czasami jest za późno.
do siebie? Twoim zdaniem przeciągnięcie od lewego boku wkładki do siebie to dobre rozwiązanie? Pisz konkretnie bo gośc sobie połamie igłe i po co mu to?
Od tyłu wkładki tzw. body jej przodu...
I teraz to jest właściwe "do siebie" -
Show this post
jak coś to nie potrzebuję już porad, ale można raz na jakiś czas podpowiedzieć jak jest ktoś nowy i nie wie jak czyścić igłę